Is het armbandje van goud?

 

Nee, de ring en de knopjes van de uiteinden zijn van messing gemaakt, het is een knipoog naar goud omdat goud te duur zou zijn.

Wat kan ik nog meer doen om Goed Goud te steunen?

 

Informeer al je vrienden en kennissen over Op weg naar Goed Goud en het armbandje, meld je aan via de Facebookpagina op de website en volg ons via Twitter.

Hoeveel van het nieuw gewonnen goud wordt voor sieraden gebruikt?

 

Afgelopen jaren werd ongeveer 80% van het nieuw gewonnen goud voor sieraden gebuikt. Door de economische crisis wordt er weer veel in goud geïnvesteerd en is dit naar 50% gezakt.

Hoeveel van het goud dat jaarlijks op de markt komt, is gerecycled?

 

60%-70% hiervan is gerecycled.

In welke landen is Solidaridad actief met Goed Goud?

 

Het goudprogramma van Solidaridad omvat nu activiteiten met mijnbouwgemeenschappen in Colombia, Peru en Bolivia. In totaal  zijn hier drie gemeenschappen gecertificeerd en we verwachten dat hier in 2011 nog drie gemeenschappen bijkomen. Ook zijn we momenteel aan het kijken of we kunnen gaan samenwerken met gemeenschappen in Ghana. Afgelopen mei zijn hier al de eerste goudmijnbouwers getraind.  

Hoeveel meer ontvangen de Fairtrade-Fairmined mijnbouwers voor hun goud?

 

De actuele marktprijs plus 10%. Deze premie kan oplopen tot 15% als voldaan wordt aan extra milieueisen zoals winning zonder gebruik van kwik.

Kan ik een echt gouden armbandje bestellen?

 

Op dit moment ligt het nog niet in onze planning het armbandje in een gouden variant te gaan verkopen. Mocht het zo zijn dat dit in de toekomst verandert, dan laten we dat weten.

Hoe weet ik of het goud dat ik koop van een Fairtrade-Fairmined gecertificeerde organisatie is?

Consumenten kunnen Fairtrade-Fairmined goud herkennen aan het dubbele keurmerk op de verpakking van het sieraad. Ook staat in het sieraad een waarmerk gegraveerd dat vergelijkbaar is met het keurmerk. 

 

Is het beter om gebruikt goud te recyclen in plaats van meer te winnen, om zo de impact van goudwinning op het milieu te beperken?

 

Hoewel recyclen een goede manier is om het milieu te sparen, kan gerecycled goud niet voorzien in de totale vraag naar goud. Daarom is er behoefte aan Fairtrade-Fairmined gecertificeerd goud, waarbij rekening wordt gehouden met mens en milieu.  

Kan ik nu al sieraden van duurzaam goud kopen?

 

In Nederland wordt duurzaam goud geïmporteerd door Flamingo. Hij werkt samen met Oro Verde (Groen Goud) uit Colombia. Op de lijst van juweliers op Flamingo's website staan juweliers die op verzoek producten in Oro Verde goud kunnen leveren. Zie de website van Flamingo. Ook kun je duurzame juwelen kopen via wishes jewels. Ook het sieradenmerk Ramjuly werkt met eerlijk goud.

Hoe kan ik het armbandje verstellen?

 

Door tegelijkertijd aan alle twee de uiteinden te trekken, maak je het armbandje kleiner.

Hoe snel heb ik het armbandje in huis?

 

Binnen tweeënhalve week. Soms gaat het sneller, hoe veel sneller dat is, zie je op de bestelpagina. Daar staat precies aangegeven wanneer de eerst volgende verzending plaats vindt.

Klopt het dat de messing ring en touwtje vervagen?

 

Ja het is juist de bedoeling van Bibi van der Velden dat het armbandje gaat "leven". Zowel de messing als het touwtje worden wat "vaal". Als je dat mooier vindt, kun je de messing ring met koperpoets weer glimmend maken.

Ik wil meer dan 10 armbandjes bestellen, kan dat?

 

Neem dan contact met ons op via info@solidaridad.nl of tel nr 030-2720313.

Van wat voor materiaal is het armbandje gemaakt?

 

De ring is van gerecycled messing en deze ring hangt aan een touwtje met aan de uiteinden ook weer een klein stukje messing.

Hoe is armbandje verpakt?

 

Het armbandje zit in een mooi katoenen zakje waarin je hem kunt bewaren of cadeau kunt geven. Er zit een persoonlijk kaartje bij voor jou of de persoon aan wie je het cadeau doet. Als je het cadeau doet, staat jouw naam als afzender op het kaartje.

Wat gebeurt er met de opbrengsten van het armbandje?

 

Door een armbandje te bestellen, steun je het werk voor de ontwikkeling van duurzaam goud. Voor € 55 kunnen we een mijnbouwer opleiden en trainen zodat hij volgens de Fairtrade-Fairmined standaard kan werken en dus veilig met kwik werkt, een betere prijs voor zijn goud ontvangt en met veiligheidsmaterialen werkt.

Kan ik het armbandje ruilen/terugsturen?

 

Je krijgt het armbandje cadeau als je Goed Goud steunt, je kunt het dus niet terug sturen of ruilen. Er is ook geen garantie o.i.d. mocht er iets kapot gaan aan het armbandje.

Op de website staat dat het ‘goede goud’ m.b.v. kwik gewonnen wordt. Dat is toch niet goed/gezond?

 

Kwik is heel schadelijk voor de gezondheid van de mijnbouwers en het milieu, maar kwik is vaak nodig om het goud van de erts te scheiden. Solidaridad traint mijnbouwers om kwik op een veilige manier te gebruiken (zodat ze het niet inademen en niet met hun lichaam ermee in aanraking komen) en hoe ze het kunnen recyclen. Sommige mijnbouwers, zoals die van Oro Verde in Colombia, werken zonder kwik en gebruiken in plaats daarvan balsobladeren om het goud te ontdoen van vuilresten. Dit is met name mogelijk, omdat zij goud in rivierbeddingen winnen.

Is het armbandje voor mannen en vrouwen?

 

Ja, het is voor mannen en vrouwen ontworpen en is in grootte verstelbaar.