Grootschalige mijnbouw

85-90 procent van het goud wordt gewonnen via grootschalige mijnbouw met behulp van het giftige cyanide. Buitenlandse bedrijven starten een mijn en dwingen, in het ergste geval, de mensen die op die plek wonen te verhuizen. Cyanide lekt weg naar grondwater en rivieren en vervuilt uiteindelijk ook de zee. Ook bossen moeten vaak voor hun plannen wijken. Als de mijn is uitgeput, is de leefomgeving van de oorspronkelijke bewoners vervuild en blijven zij met lege handen achter. 

Kleinschalige mijnbouw

10-15 procent van het goud wordt gewonnen door kleinschalige mijnbouwers waarvan het merendeel kwik gebruikt. Wereldwijd zijn dit 20 miljoen mensen die zeer onveilig, zwaar en ongezond werk doen. Zij ademen de giftige stof kwik in, krijgen geen eerlijke prijs voor hun goud en, omdat zij vaak illegaal werken, hebben zij geen rechten.

Solidaridad en goud

Solidaridad wil dat goud op een veilige, schone en eerlijke manier wordt gewonnen. Voor kleinschalige goudmijnbouwers en grootschalige mijnbouwbedrijven zijn daarom standaarden ontwikkeld. Lees meer over Solidaridad en 'Op weg naar Goed Goud'.